Om Engvang frugt & specialiteter

Engvang frugt & specialiteter er en publikumsvenlig frugtplantage, hvor kunden, kvaliteten og den gode smag er i centrum. Plantagen er ikke økologisk, men drives efter de mest moderne produktionsmetoder – blandt andet for at undgå brugen af pesticider. Engvang frugt & specialiteter tilbyder et bredt sortiment af årstidens frugt og bær samt en række danskproducerede specialiteter. Plantagen ejes af Dan Christensen og Annelise Nielsen, som arbejder for at udbrede kendskabet til friskplukket dansk frugt og bær.

æble-2“Smag forskellen”, plejer vi at sige, når folk spørger os, hvorfor de skal købe friskplukket dansk frugt og bær frem for de importerede varer sydfra. Det danske klima er ganske enkelt ideelt til frugtavl. De lange varme sommerdage, som ind imellem afløses af regn og blæst, giver den rette kombination af sødme og syrlighed – og så betyder det alverden, at vores afgrøder får lov til at modne på planten, før de plukkes.

En mønsterplantage på Tåsinge.

Vi mødte hinanden på gartneriskolen, hvor vi begge gik på uddannelsen til produktionsgartner. Senere fulgtes vi ad på driftslederuddannelsen og fandt ud af, at det skulle være os – både fagligt og privat.

Vores første store udfordring var Havelykke Frugt & Bær, en 40 ha stor frugtplantage på Tåsinge, som vi købte i 1999. Da vi overtog var ejendommen primært tilplantet med sure kirsebær til industriel produktion. Men vi ville noget mere og omlagde til en moderne frugtplantage med 20 ha æbler og pærer, 8-10 ha jordbær og hindbær og varierende afgrøder på resten af jorden. I højsæsonen havde vi 70 mennesker i arbejde, og vi drev en mønsterplantage, som vi var stolte af at vise frem.Bi-i-æbleblomst x300px

Men vi solgte kun til grossister, og det var som om der manglede noget. Det var en underlig fornemmelse at gå en hel sæson og pleje, passe og kæle for sine afgrøder – for så at læsse det hele på en vogn og aldrig se eller høre forbrugernes reaktion.

Kundekontakt.

I 2007 deltog vi i Æblefesten i Svendborg, hvor vi fra en stand fortalte om vores produkter og produktionsmetoder. Det var en meget tilfredsstillende oplevelse. Især var det fantastisk at se forbrugerne i øjnene og blive målt på kvaliteten.

Senere fik vi en torveplads i Svendborg, og langsomt opstod ideen om den publikumsvenlige frugtplantage, hvor kunden, kvaliteten og den store smagsoplevelse er i centrum.

Siden har vi ledt efter det rigtige sted, og da vi så Engvang første gang, vidste vi, at det var her. De 8,5 ha jord, som skråner ned mod Tryggevælde Å, ligger simpelthen perfekt, og gården er nem at komme til for vores kunder.

Går efter den store smag

Æbler-i-lange-banerVi købte Engvang i 2008 og plantede allerede første år en række af de æblesorter, pærer, kirsebær og blommer, som vi vil tilbyde. Hertil rejste vi ni plasttunneller til vores produktion af jordbær, hindbær, brombær mv., og der kommer stadig flere bærbuske til.

Vi går efter de sorter, som har den allerbedste smag, og skeler desuden til, at vi skal være leveringsdygtige i friskplukket frugt og bær fra maj til december. Fx har vi jordbær i oktober og hindbær helt frem til december. Og vi er glade for, at vi ikke længere skal tage hensyn til, at frugten skal kunne holde sig i måneder på køl. Vi sælger kun solmoden, friskplukket frugt og bær – bortset fra de seneste æblesorter, som lægges på køl for at sikre, at der også er æbler til vintermånederne.

Fuglekasser og rovmider frem for pesticiderÆble-mariehøne

På Engvang er vi ikke økologer, men vi kombinerer sund fornuft med de mest moderne produktionsmetoder – blandt andet for at undgå brugen af pesticider.

Vand og gødning styres for at opnå optimal balance mellem sukker og syre. Det giver den bedste smag. Desuden bliver planterne mere modstandsdygtige overfor insekter- og svampeangreb.

Vi har egen vejrstation, som ud over vejrforholdene måler risikoen for svampeangreb. Det betyder, vi kun behøver at sprøjte, når det er absolut nødvendigt.

Jordbær-1Hovedparten af vores bærproduktion er beskyttet i plasttunneller, som holder på varmen og beskytter afgrøderne mod vind og vejr. Det gør, at vi kan udvide sæsonerne med flere måneder, og bekæmpe skadedyr med rovinsekter frem for pesticider.

Uden for plasttunnellerne brugerne vi også naturens egne metoder. Fx hænger vi fuglekasser op i træerne. Fuglene lever blandt andet af den frygtede æblevikler – en lille gråbrun sværmer, hvis larver gnaver sig ind i kernehuset og ødelægger frugten indefra.

Endelig har vi insektfælder i træerne, der fortæller, hvornår vi skal træde til med andre metoder.

Vi sprøjter derfor aldrig forebyggende, kun når intet andet kan redde høsten.

Venlig hilsen
Dan og Annelise