Æbler og pærer2020-11-20T10:11:15+01:00

Æbler og pærer

Danske æbler og pærer er blandt verdens bedste – også hos Engvang

De er berømte for den gode smag, der kun opnås under klimaforhold, som dem vi har her i landet. Lange, varme sommerdage, som i modningssæsonen afløses af køligt, klart sommervejr, giver saft, kraft og den blanding af sødme og syrlighed, som kendetegner de danske æbler.

Æbler

På Engvang Frugt er æblesæsonen lang. Vi plukker de første æbler fra midten af august og de sidste i slutningen af oktober. Herefter opbevares æblerne i kølerum, så vi har æbler i butikken og på Køge Torv frem til slutningen af april.

Vi producerer mange forskellige sorter, som er i sæsonen på forskellige tidspunkter. Se beskrivelsen nedenfor.

Sunrise (friskt æble)
Dejligt sødt/syrligt og meget friskt æble. Kan købes i butikken fra slutningen august til sidst i september.

Delcorf (stort saftigt æble)
Et af sensommerens bedste. Kan købes i butikken fra slutningen august og 14 dage frem.

Gråsten (gammel, velkendt sort)
Let syrligt. Velegnet som spiseæble, men er også godt som madæble. Kan købes i butikken fra starten af september og til midt i oktober.

Rubinola (det første efterårsæble)
Fast, sprødt æble, der holder sig fint til november. Kan købes i butikken fra slutningen af september.

Elstar (efterårets bedste æble)
Er spiseklart lige fra træet, men kan fint gemmes til februar. Dejlig sødt/syrligt spiseæble, som også er velegnet til madæble, godt til æblekage og salater. Et æble næsten alle kender. Kan købes i butikken fra starten af oktober.

Bellida (nyere æblesort)
Dette æble indeholder ikke så meget syre og får derfor en mere sød smag. Meget sprødt og saftigt. Kan købes i butikken fra sidst i oktober .

Ingrid Marie (god gammel æblesort, som mange ”kender fra barndommen”)
Let syrligt. Flot dybrød farve. Æblet blev fundet på Fyn i 1910 og er i familie med Cox Orange. Kan købes i butikken fra starten af oktober og året ud.

Cox Orange (gammel, velkendt sort)
Meget fin smag, let krydret. Dejligt spiseæble, men også velegnet til madlavning og bagværk. Et af julens bedste æbler. Kan købes i butikken fra slutningen af oktober til og med januar.

Belle de Boskoop (det eneste ”rigtige” madæble)
Stort æble, lidt groft i udseende. Meget syrligt. Bruges bl.a. i anden Mortens aften og til jul. Kan købes i butikken fra slutningen af oktober og gennem hele vinteren.

Rubinstar (Vinteræble)
Sødligt i smagen. Spiseæble. Er i familie med Jonagold og Jonagored som er kendt i det meste af europa. Rubinstar er mere rød end førnævnte. Kan købes i butikken fra slutningen af oktober og frem til foråret.

Mutzu (det eneste danske grønne æble)
Syrligt i smagen, stort æble. Kan anvendes som spise- og madæble. Kan købes i butikken fra slutningen af oktober og frem til foråret.

Wellant (ny sort)
Meget velsmagende, fast æble, der ikke bliver melet. Har meget højt indhold af sukker og syre, som giver den gode smag. Kan købes i butikken fra starten af november.

Pigeon (også kaldet juleæble)
Mørkerøde med lyst, næsten hvidt, skørt og saftigt frugtkød med en sød/syrlig smag og karakteristisk aroma. Pigeoner er dejlige spiseæbler, men også velegnet til salat, lynstegning og desserter – og fremragende til dekorationsbrug. Pigeonæblet er, når det plukkes, kun røde på solsiden. Æblerne spredes ud på store net og vendes ved håndkraft, så solen kan farve dem smukt røde overalt. Kan købes i butikken fra begyndelsen af november.

Junami (det danske Pink Lady)
Dejligt saftigt og fast spiseæble som nemt kan hamle op med de faste udenlandske sorter. Kan købes i butikken fra først i januar og frem til foråret.

Rubens (flot og sprød æble)
Sødt/Syrligt i smagen, med en flot varm glød og et sprødt bid. Kan anvendes som spiseæble. Kan købes i butikken fra slutningen af november og til hen på vinteren.

Pærer

Pærer sæsonen begynder ca. 20. august med plukning af Clare Frijs, som er vores mest kendte pære med  en lækker, sød smag. Den afløses i september af Concorde.

Clara Frijs
Sprød lysegrøn og meget saftig pære. Sød og meget smagfuld. Dyrkes hovedsalig i Danmark. Kan købes i butikken fra midten af august til sidst i oktober.

Concorde
Sprød, sød og meget saftig pære, der fint afløser Clara Frijs. Concorde er en blanding af Conference og Doyenne de Comice. Frugten har en fin spisekvalitet og holder sig sprød, selvom den bliver gylden. Ligner Conference, men er mere lysegrøn. Kan købes i butikken fra sidst i oktober og hen på vinteren.

Annelise deler ud af sine opskrifter

Find flere opskrifter
Go to Top